Monday, August 26, 2013

Jasa sumbangannya terselongkar...Sumbangan 30 juta pound Mesir untuk keluarga miskin


Khairat Shateer 300x210 Jasa sumbangannya terselongkar...


Rahsia salah seorang pimpinan Ikhwanul Muslimin, Muhammad Khairat Asy Syathir hanya diketahui umum dengan sumbangan tetapnya sebanyak 30 juta pound Mesir (kira-kira RM 13-14 juta) setiap bulan kepada 750 ribu keluarga miskin di seluruh Mesir.
Rahsia sumbangan yang sebegini besar baru diketahui umum setelah ahli perniagaan dan tokoh penting Ikhwan itu ditangkap oleh pemerintah tentera Mesir dan ‘hard-disk’nya digelidah.
Di saat penangkapan Asy Syathir, pihak tentera telah menjumpai sebuah hardisk yang apabila diselidik ternyata isinya adalah data meneganai 750 ribu keluarga miskin yang dibantunya setiap bulan selama ini.
Kalau setiap keluarga itu mempunyai 4 orang ahli, maka beliau dianggarkan menaja sara hidup atau makanan untuk 3 juta rakyat Mesir pada setiap bulan.
Bagi yang mengenali tokoh pejuang dan hartawan yang pemurah ini, beliau hidup di dalam keadaan yang jauh daripada kemewahan. Beliau juga memandu sendiri kenderaannya yang sederhana (tanpa menggajikan seorang pemandu) dan bergaul dengan orang kebanyakan dan golongan fakir miskin.
Namun tokoh sehebat ini yang juga merupakan pendokong kepada perjuangan pembebasan Palestin, kini merengkok di dalam tahanan pihak pemerintah tentera Mesir.

Sumber zainurrashid.com

No comments:

Post a Comment