Tuesday, October 22, 2013

Persidangan PBB Diboikot

Sekarang isu ini hangat diperbincangkan di laman- laman sosial, apabila seramai 122 perwakilan dalam Persidangan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengosongkan dewan ketika naiknya perwakilan dari Mesir iaitu Menteri Luar Negeri (Kudeta) Mesir, Nabil Fahmi ke atas pentas untuk memberi ucapan. Suasana di dalam dewan sangat lengang dan perkara ini adalah sesuatu yg sangat jarang-jarang berlaku kepada perwakilan dari Mesir.

Sebagaimana yang diperhatikan di dalam rakaman video ketika berlangsungnya persidangan, yang tidak disiarkan dalam mana-mana siaran mesir; bahawa majoriti perwakilan- perwakilan mengosongkan kerusi mereka.

Perwakilan dari Mesir memberi ucapannya kepada baki perwakilan yg hadir, yang majoritinya dari negara-negara yang menyokong kudeta seperti negara haram Israel, Iran, Arab Saudi, UAE, Kuwait, Togo, Gambia dan Crotia.

Dikatakan pada tahun lepas, Mursi yang mengetuai delegasi dari Mesir telah disambut dengan sambutan yang luar biasa dari perwakilan-perwakilan seluruh negara yang hadir untuk mendengar ucapan beliau, dan tidak direkodkan sebarang ketidakhadiran dari mana-mana negara.

Pautan video : http://bit.ly/1iaiAM9

Sumber : RASSD
#mesirkini
#R4BIA

No comments:

Post a Comment